Yule ja Joulu

Yule (eli talvipäivän tasaus) on alkujaan germaaninen juhla, jota juhlitaan perinteisessä luonnonnoituudessa valon palaamisen juhlana ja vuoden pisimmän yön kunniaksi.  Yulea vietettiin jo kauan ennen kristinuskon joulua ja vanhimmat merkinnät siitä on 300-luvulta. Kristinuskon tullessa germaanisiin maihin kirkko nimesi juhlan uudelleen jouluksi ja siihen liitettiin kristillisiä merkityksiä. 

Alunperin Yulen ajankohta vaihteli joulukuun lopusta tammikuun alkuun kuun kierron vuoksi. Kristinusko vakiinnutti joulun 25.12. mutta monet pakanat juhlivat Yulea 21.12. talvipäivänseisauksen aikaan. Nykyaikana pakanat juhlistavat Yulea kunnioittaen perinteitä, johon kuuluu esimerkiksi Yule-halko, joka usein on kakun tyyppinen. Wiccoilla on vielä omia perinteitään Yulen viettoon.

Yuleen kuuluu oleellisesti kynttilöiden polttaminen ja sitä kautta valon palaamisen juhlistaminen. Yulesta tai joulusta voi hyvin tehdä omannäköisen juhlan ja monella Suomessa Yulen viettoon sisältyy myös kristillisiä perinteitä. Joulun viettoon liittyy nykyisinkin useita pakanallisia perinteitä, kuten joulukuusi, lahjat, joulukinkku ja joulupukki. Samoin kuin hyvän onnen enteenä etsittävä manteli puurossa.

Yulea noita voi viettää hiljentyen ja puuhastellen rauhassa jouluruokia ja koristeita. Se on hyvää aikaa kääntää katsetta sisäänpäin ja reflektoida, sekä luopua kaikesta vanhasta, mikä ei enää palvele sinua. Kotia voi kuusen lisäksi koristella esimerkiksi mistelillä, jonka ajatellaan muun muassa antavan suojaa pahoilta hengiltä ja lisäävän hedelmällisyyttä.

(Päälähteenä tässä tekstissä olen käyttänyt varjojenkirja.com sivua, josta löytyy lisätietoa, jos olet kiinnostunut myös wiccojen Yule-perinteistä.)

Yulen korrespondenssit

Värit: punainen, vihreä, valkoinen, hopea, kulta, sininen

Kasvit: rosmariini, kaneli, muskotti, mausteneilikka, muratti, misteli, kataja, mänty, tammi, setri, koivu, kuusi, kamomilla

Kivet: timantti, granaatti, rubiini, savukvartsi

Suitsuke: francincence, myrna, setri, kaneli, mänty, minttu

Ruoka ja juoma: paisti, piparkakku, appelsiini, omena, siideri, viini, kuivatut hedelmät, pähkinät, päärynä, keksit, leipä

Eläimet: kauris, poro, vuohi, peukaloinen (lintu), villisika

Rituaalit: itsetutkiskelu, meditaatio, parantaminen, herkuttelu, divinaatio, uudet alut, vauraus, hedelmällisyys, onni

Kommentit

Luetuimmat postaukset tässä kuussa

Rahaloitsu

Pahan onnen tai kirouksen puhdistaminen kananmunan avulla

Kuinka tehdä omat noitapurkit ja noitapullot

Kodin suojaaminen ja puhdistaminen

Pakastaminen

Erilaiset kiroukset ja niiden rikkominen

Kaakaon ja suklaan käyttäminen magiassa (sisältää hoodoo taikoja)