Varjominuus ja sen työstäminen (Shadow work)
Varjominuus edustaa meissä niitä osia itsestämme, jotka tapahtuvat tiedostamattamme. Varjo koostuu salaisuuksista, primitiivisistä impulsseista ja muista negatiivisista tuntemuksistamme, jotka kiellämme tai emme tiedosta ollenkaan. Varjominuus usein jätetään huomiotta syyllisyyden, pelon ja häpeän tunteiden vuoksi. Varjo koostuu usein haavoittuneista ja vahingoittuneista osista itsessämme ja näiden osien tiedostaminen ja niihin myötätunnolla suhtautuminen/niiden hoitaminen on hyvin parantavaa.
Varjominuus alkaa muodostua lapsuudessa egon luonnollisen kehittymisen myötä sekä vuorovaikutuksessa yhteisöön. Sosiaaliset normit osoittavat jo tuolloin mikä on ja mikä ei ole hyväksyttyä. Lyhykäisyydessään tämä johtaa usein kielteisten tunteiden, kuten vihan, surun ja kateuden tukahduttamiseen. Psykiatri ja psykoanalyytikko Carl Jung kehitti termin varjominuus viittaamaan itsen piilotettuihin osiin. Varjotyöskentely viittaa työhön, jolla tukadutetut tunteet ja toimintamallit itsessä (ja ympärillämme olevissa ihmisissä) tuodaan tietoisuuteen ja näin voidaan elää tasapainoisempaa elämää.
Varjotyöskentely auttaa meitä yhdistämään minän tiedostamattomat puolet tiedostettujen puolien kanssa ja tehdä meistä kokonaisemman. Varjotyöskentelyä voi tehdä usealla eri tavalla, mutta tavoite on rikkoa negatiiviset toimintamallit ja vapautua tukahdutetuista tunteista. Noidan henkinen, psyykkinen ja maaginen hyvinvointi paranee varjotyöskentelyn avulla. Usein varjotyöskentely on noidalle hyvin palkitsevaa, sillä noidat ovat usein luontaisesti taipuvaisia havaitsemaan asioiden valoisat ja varjoisat puolet ja ymmärtämään ne osaksi samaa kokonaisuutta.
Ennen varjotyöskentelyä
Ennen oman varjon kanssa tanssiin ryhtymistä ja oman sisäisen paholaisen tapaamista, on hyvä huomata, mistä asioista voit olla kiitollinen. Kun tiedostat positiiviset asiat se suojaa sinua ja auttaa kohtaamaan traumoja ja negatiivisia tunteita.
Mitä tapahtuu, kun työstät varjominuuttasi?
- Kommunikaatio ja ymmärrys ihmissuhteista paranee
- Mielenterveys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi paranee
- Energian määrä kasvaa
- Immuunisysteemi paranee
- Kyky asettaa rajoja paranee
- Kyky katkaista itsetuhoinen käyttäytyminen ja katkaista karman itseään toistava sykli tai ylisukupolven ulottuva trauma
Epäterveellisiä toimintamalleja ovat mm.
- Valehtelu, tekopyhyys ja itsepetos
- Ahdistuneisuus
- Itseinho ja itsen sabotoiminen
- Kateus
- Toisten ihmisten henkinen ja emotionaalinen manipulointi
- Varjominuuden tukahduttaminen
...
Kuinka aloittaa varjotyskentely?
1. Tiedosta tunnereaktiosi
Paikanna negatiivisen/ei-toivotun tunnetilasi lähde, miksi reagoit asiaan tällä tunteella? Teetkö näin toistuvasti? Mistä vihasi, epätoivosi tai turhautumisesi kumpuaa?
2. Kyseenalaista itseäsi ja kehitä itsetuntemustasi
Omien ajatusten ja käytöksen kyseenalaistaminen ja tiedostaminen on tärkeä askel kohti tasapainoa. Jotta ymmärtäisimme valoa meidän on joskus matkattava pimeyteen.
3. Vapauta taiteellinen luovuutesi
Voitko ilmaista tunteitasi taiteen avulla? Maalaamisen, piirtämisen, tanssimisen, kirjoittamisen jne. avulla voit ilmaista vapaasti tunteitasi ja käsitellä niitä rakentavasti.
4. Meditoi
Asetu hyvään asentoon turvalliseksi kokemassasi paikassa, hiljennä mielesi ja meditoi hankalia muistoja, ajatuksia ja tunteita. Anna itsesi kokea tunteet vapautuneesti.
5. Kommunikoi avoimesti
Normalisoi avoin, terve dialogi itsesi kanssa. Harjoittele avointa kommunikaatiota ja rajojen asettamista muiden kanssa.
6. Kirjoita muistikirjaa
Hanki oma muistikirja varjotyöskentelya varten. Anna itsesi kirjoittaa vapaasti ja käytä ilmikäyneitä asioita parantumiseen. Vastaa seuraaviin kysymyksiin muistikirjasi sivuille:
- Kuinka voisin olla kiltimpi itselleni? Miten rankaisen itseäni tiedostamattani (ja tiedostaen)?
- Mitä kaunoja kannan itseäni kohtaan? Kirjoita itsellesi kirje, jossa annat ne anteeksi.
- Mitä metodeja käytän selvitäkseni epämieluisista tunteista? Onko jokin selvitymiskeinoistani epäterveelinen minulle ja kuinka voisin muuttaa sen paremmaksi?
- Arvotanko itseäni liikaa tuotteliaisuuteni tai varallisuuteni mukaan? Mitä tunteita/sanoja assosioin sanoihin "lepo" "työ" "menestys" "epäonnistuminen"
- Kuinka käsittelen muilta ihmisiltä saamaani kritiikkiä? Tunnistanko eron rakentavan kritiikin ja henkilökohtaisen hyökkäyksen välillä?
- Mitä henkilökohtaisia tarpeitani jätän taka-alalle, kunnes ne ovat aivan välttämättömiä? Miksi pidän näitä tarpeitani vähemmän tärkeinä kuin muiden tarpeita?
- Mitä tekisin, jos en pelkaisi muiden tuomitsevan tai kritisoivan minua asiasta? Kuinka voisin vapautua näistä peloista ja ottaa askelen kohti tavoitettani?
Huomioita varjotyöskentelystä
- Varjotyöskentely voi olla raskasta. Suhtaudu itseesi myötätunnolla ja kärsivällisyydellä <3.
- Varjotyöskentelyn tavoitteena on löytää totuus itsessämme, ei niinkään hyväksyntää toisilta.
- Kun epämiellyttäviä muistoja, tunteita ja ajatuksia nousee pintaan, on tärkeää tiedostaa myös positiiviset puolet itsessä, asiat mitkä tuottavat iloa ja osata keskeyttää varjotyöskentely sopivan mittaiseksi ajaksi, mikäli se käy liian raskaaksi tai varsinkin, jos se alkaa vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteesi. Samaan aikaan on kuitenkin hyvä tiedostaa, ettei meistä kukaan ole pelkkää "valoa ja rakkautta" vaan jokaisella on varjopuolensa.
- Varjotyöskentelyn avulla voit löytää terveen balanssin valon ja pimeyden välillä ja tiedostaa niiden molempien olemassaolon.
- Kannattaa myös miettiä, mitä hyvinä pitämiäsi puolia ei olisi olemassa ilman niiden varjossa olevaa vastinetta, jolloin voit helpommin oppia arvostamaan molempia puolia.
Jos pidit tästä postauksesta lue myös
4 asiaa, joissa intuitiosi auttaa aina oikeaan suuntaan
Oletko karman silmukassa?
Tiedostava itsensä suojaaminen
Hyvä teksti! Hienosti olet ohjeistanut varjotyöskentelyä vaihe vaiheelta. Itsekin sivusin viimeisimmässä postauksessani varjominää, joskaan en juuri kyseistä termiä käyttäen. Tästä soisi kyllä puhuttavan enemmänkin.
VastaaPoistaHei! Kiitos kommentistasi ❤️ Pitääpä käydä lukemassa sinunkin postauksesi!
PoistaOlipa hyvä postaus! 🧡 Varjotyöskentely on tosi tärkeää, ja edistää hyvinvointia. Itse kamppailen eniten kateuden ja epäterveen vertailun kanssa, koska olen pienestä pitäen omaksunut käsityksen, että maailma on kylmä ja kova ja että kaikki on kilpailua. 😕 Mutta, pienin askelin siitä kohti parempaa fiilistä. 😄
VastaaPoista❤️
PoistaPienistä askelista tulee suuria askelia!