Lughnasa ja Lammas - Sadonkorjuun alun juhla
Tänään on Lughnasa. Se on vähän vähemmän vietetty juhlapäivä/sapatti, ainakin itselleni hieman samaan tapaan kuin Imbolc. Lughnasan juuret löytyvät kelttiläisestä kulttuurista ja perinteisessä luonnonnoituudessa Lughnasaa vietetään sadonkorjuun alun juhlana 1.8. Lughnasan vietto aloitettiin Lugh-jumalan äitipuolelleen järjestämien hautajaispitojen juhlana, jossa kunnioitettiin vainajaa ja syötiin hyvin sekä pelattiin pelejä. Edelleenkin erilaiset pelit voivat kuulua Lughnasan viettoon.
Lughnasan aikaan metsistä alkaa löytyä ensimmäisiä kypsiä marjoja ja sieniä. Samoin kasvimaalta voi alkaa kerätä satoa. Lughnasaa voikin viettää keräämällä marjoja tai sieniä, tekemällä hilloa ja säilömällä vihanneksia talven varalle.
Lughnasaa voi myös viettää esimerkiksi kutsumalla ystäviä päivälliselle ja valmistamalla esimerkiksi makoisaa marjapiirakkaa juuri poimituista marjoista.
Iltasella voi sytytellä tulia ja olla kiitollinen menneestä kesästä, rauhoittua ja alkaa valmistautua syksyn tuloon.
Wiccat juhlivat Lughnasan sijaan Lammasta, jossa juhlitaan Lugh-jumalan kuolemaa ja ylösnousemusta. Wiccojen Lammaksen viettoon kuuluu leivän leipominen ja sen uhraaminen. Jotkut valmistavat myös ns. maissikuninkaan ja teurastavat sen. Lammas-rituaaleihin kuuluu jumalan kuoleman ja uudestisyntymisen sekä sadonkorjuun juhliminen. Sen lisäksi juhlintaan kuuluu myös henkilökohtainen uhraus vuoden aikana saavutetuista asioista. Lammasta voi juhlia esimerkiksi leipomalla pieniä keksiukkoja ja syömällä tai uhraamalla ne.
Jos pidit tästä postauksesta lue myös muista juhlapäivistä täältä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kysy, kommentoi, lähetä viesti!