Juhannus, Litha ja kesäpäiväntasaus

Juhannus on yksi suosikki juhlistani varmaankin jo ihan siksi, että perinteisesti vietän sitä mökillä suurella juhlavieras porukalla. Meidän mökki on yksi suosikkipaikoistani koko maailmassa, se on pieni ja hyvin vaatimaton, mutta juuri sopiva :) Vieraat yöpyvät mökin aitassa tai omissa teltoissaan. Mökki sijaitsee ihan joen rannalla ja sen saunakamarissa on käyty monet hyvät keskustelut tai sitten vain kuunneltu luonnon ääniä. Meillä juhannuksen perinteisiin kuuluu valmistaa ruoka nuotiolla ja aamiaislätyt muurikalla nuotion päällä. Nyt muutamia vuosia voimassa on ollut perinne, että olen lukenut juhannusyönä tarot-kortteja, niille vieraille, jotka luennan ovat halunneet. Useimmiten poltan myös vanhentuneet, ylivuotiset kuivatetut yrtit nuotiossa (tai kokossa) seuraavalle vuodelle onnea (sun muuta, riippuen yrteistä) tuomaan. Rakastan sitä, että mökillä voin kokea, kuinka kaikki elementit ovat voimakkaasti läsnä, kun kuulee veden virtaavan ja kosken kuohut hieman kauempana, puhdas vesi tulee kaivon lähteestä, tuulen havina puiden lehdissä, tulen rätinän grillipaikan nuotiossa ja maan paljaiden jalkojen alla.

Mutta nyt siis itse Juhannukseen juhlana. Jokapuolella maailmaa juhlitaan keskikesän juhlia, mutta suuria juhlia ne ovat varsinkin Suomessa ja Ruotsissa, joissa juhannusyönä aurinko ei laske. Varsinkin Lithaa juhlitaan eri maissa kesäpäiväntasauksen aikaan 21.6. Sitä vietetään keskikesällä, kun päivä on pisimmillään ja usein se ajoittuu juuri juhannuksen aikoihin. Lithan suomenkielisenä nimenä voidaankin pitää juhannusta. 

Juhannusta vietetään tänä vuonna 25.-26.6.2021. Juhannus oli Suomessa aikoinaan pakanallinen juhla, jota juhlittiin Ukon päivänä, Ukko-Ylijumalan kunniaksi. Kuten muidenkin juhlapäivien kohdalla, kirkko halusi keskiajalla omia juhlan itselleen ja se nimettiin juhannukseksi Johannes-kastajan mukaan. Juhannus on kuitenkin suomalaisista juhlista kenties vähiten kärsinyt kirkon vaikutuksista ja sillä on vahvat yhteydet juhlan pakannallisiin juuriin. Juhannuksen yöttömänä yönä on edelleen tapana pitää hauskaa ystävien kanssa, saunoa ja polttaa kokkoa.

Suomalaiseen tapaan maagisimpia ovat eri juhlien aatot, kuten juhannusaattokin. Kun kirkko omi varsinaiset juhlapäivät omakseen, maagiset työt keskittyivät juuri aattoihin. Aatot koetaan edellleenkin eräänlaisena rajatilana luonnollisen ja yliluonnollisen välillä, mikä on tietenkin täysin linjassa sen kanssa, että juuri erilaisia rajatiloja pidetään usein muutenkin kaikkein maagisimpina (lue lisää: Magia periaatteista).

Juhannustaioilla varmisteltiin naimaonnea ja hedelmällisyyttä ja juhannustaiat keskittyivät yleensä lemmentaikoihin. Kaunetta yritettiin hankkia pesemällä aamulla kasvot (puna-apilan) aamukasteella. Kasteen kerääminen tuli  mieluiten suorittaa alasti, jotta sillä olisi vaikutusta. Juhannuksena kerättiin erilaisia taikayrttejä (kuten saniaisia) ja kukkia. Saatettiin etsiä aarretta metsästä virvatulien avulla tai joidenkin uskomusten mukaan juhannusyönä metsästä saattoi löytää myös viinalähteen. Koska perinteisistä Juhannustaioista löytyy pilvin pimein hyviä artikkeleita googlaamalla, en tässä kirjoituksessa listaa kaikkia mahdollisia Juhannuksen taikoja,vaan keskityn muutamiin valikoimiini juhannustaikoihin. 

Huomaa myös, että juhannus/kesäpäiväntasaus on erinomaista aikaa muullekin magialle kuin perinteisille juhannustaioille. Esimerkiksi mitkä tahansa kauneutta, rakkautta tai hedelmällisyyttä lisäävät taiat sopivat juhannukseen. Juhannus sopii myös enteiden lukuun ja ennustamiseen.

Juhannuksen rakkausmagia

  • Jos sinulla jää juhannussaunassa saunavastasta lehti ihoon, voit kuivattaa ja jauhaa sen. Voit lisätä jauhetun lehden halutun ruokaan tai juomaan, että hän rakastuisi sinuun. (Pitää tehdä ennen sadonkorjuuta.) Muistathan kuitenkin rakkausmagiaan sisältyvät vaarat.
  • Kun peseydyt juhannussaunassa, säästä pesuvetesi halutulle löylyvedeksi, tällöin hän rakastuu sinuun.
  • Kun keräät yhdeksän eri kukkaa tyynyn alle, näet unta tulevasta puolisostasi. Kerää kukat yhdeksältä eri niityltä tai kolmelta eri tontilta. Kerää vain luonnon kukkia, ei istutettuja kasveja. Kaverukset eivät saa poimia viereisiä kukkia.
  • Jos juhannuskimpun joukkoon eksyy Lupiinia, sinua varoitetaan unessa huonoimmasta kumppaniehdokkaasta.

Juhannuksen kauneusmagia

  • Kun peset kasvot juhannusaamun kasteella (varsinkin apiloiden) saat kauneutta koko vuodeksi.
  • Nappaa salaa hiustupsu neitsyen päästä, sido se juhannusseppeleeseen kielon tai syreenin kanssa. Muutut lumoavan kauniiksi juhannusyön ajaksi.
  • Ihotauteja kuten psoriasista on hoidettu kierimällä juhannusyönä alastomana kasteisella niityllä. Kaste auttaa perintötiedon mukaan myös pisamiin ja pyörsikely kannattaa, jos ei halua ruskettua.

Juhannuksen muita taiantekoja

  • Kun kierrät yksin kolmesti muutetun rakennuksen kolme kertaa ympäri ja kiipeät katolle, näet ja kuulet tulevia. Mutta mitään ei saa puhua, eikä pelätä.
  • Kesäpäivänä ja juhannuksena kerätyt voikukat suojelevat pahantahtoiselta noituudelta.
  • Kun juhannusyönä keräät seitsemän eri kukkaa eli toivomuskimpun, laitat ne tyynyn alle ja esität toivomuksen, se toteutuu. Kerää kukat seitsemältä eri niityltä. Älä poimi juhannuskukkiasi omalta tontilta (tai ainakaan omasta penkistä) sillä tämän kaltaiset taianteot toimivat aina parhaiten vieraalta kerätessä. Juhannuskimpussa ei kaikkien kukkien tarvitse olla kukkakasveja vaan esimerkiksi koivu ja Sananjalka ovat erinomaisia juhannuskimpun aineksia.
  • Voit sitoa taikakimpun myös seppeleeksi, sitä on helpompi kantaa mukana.
  • Sido saunavastasi seitsemän eri koivun oksista, lisää vuorotellen vastaasi hies- ja raudaskoivun oksia. Aseta oksat niin, että sileät lehden päälypinnat tulevat päälypuolelle. Lisää Sananjalka sauna-vihtaan suojelusta tuomaan.
  • Käytä Saniaista kiukaalla tai liota löylyvedessä poistaaksesi ylimääräiset vaikutteet Juhannus-saunasta.
  • Saunomisen jälkeen heitä vihta poispäin saunasta kääntyneenä saunankaton ylitse. Tietää hyvää onnea, jos vihta lentää saunan ylitse, huonoa onnea, jos se jää katolle.
Lue myös Saniainen ja Sananjalka magiassa, jos haluat lisää vinkkejä juhannuksen taikoihin.

Kommentit

  1. Kivaa lukea juhannustraditioistasi! Toivottavasti teillä on taas mökillä antoisat juhlat. 😊 Yritän itse tänä juhannuksena keskittyä erityisesti omaan henkiseen hyvinvointiin ja rentoutumiseen. jokin vanhankansan perinteistä ammentava riitti voisi toimia siinä hyvin. 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Oikein ihanaa juhannusta myös sinulle! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kysy, kommentoi, lähetä viesti!

Luetuimmat postaukset tässä kuussa

Solmumagia

Tarot tiistai - Kelttiläinen risti

Kuinka käyttää kuuvettä

Rahaloitsu

Labyrintin merkitykset unessa

Kuinka noita voi juhlistaa uuden vuoden vaihtumista

Pahan onnen tai kirouksen puhdistaminen kananmunan avulla