Mabon ja Kekri

Noidat viettävät Mabonia 22.9. syyspäiväntasauksena. Mabon on sadonkorjuun juhla. Sadonkorjuun aikaan on aika kiittää saadusta. Valoa ja pimeyttä kestää tasan yhtä pitkän aikaa. Kun juhlimme maan antamia lahjoja on samalla hyväksyttävä, että kaikki on kuolemassa. Kasvit kuihtuvat. Lämmin aika on takana päin ja kylmä aika odottaa edessä.

Noita voi juhlistaa Mabonia esimerkiksi kiitollisuus rituaalilla. On hyvä aika olla kiitollinen kaikesta mitä on saanut, mutta myös aika auttaa vähempi osaisia. On myös hyvä aika reflektoida elämän osa-alueita ja saattaa ne balanssiin. Noita kunnioittaa sekä valoa, että pimeyttä. Voit kutsua perhettä tai ystäviä syömään sadonkorjuun antimia ja osoittaa kiitollisuutta, että teillä on toisenne.

Suomessa Kekriä vietettiin aluksi vähän minä päivänä sattuu, mutta myöhemmin vietto vakiintui 1.11. Kekri oli ennen vuoden suurin juhla, satokauden viimeinen ja uuden vuoden ensimmäinen päivä. Oli aika nauttia sadonkorjuun antimista sekä varmistaa uuden vuoden onni ja hedelmällisyys. Oli myös aika muistella vainajahenkiä.Kekrinä kestittiin niin tuttuja kuin tuntemattomiakin ja myös henkiä, joiden uskottiin vierailevan kekrinä. Kekri oli loitsujen aikaa. 

Uskottiin, että kekrinä piti syödä yhdeksän kertaa ja ruokaa ei saanut heittää pois. Talon isännän piti humaltua, jotta vilja kasvaisi hyvin. Kekrinä tehtiin paljon ruokaa ja päivän mittaan maisteltiin viinaa ja kekriä varten pantua olutta. Kaikkia ruokia vietiin ensin haltioille riiheen, uhripuulle ja uhrikivelle. Anteliaisuus toi talolle hyvää onnea. Hengille lämmitettiin sauna ja valmistetiin kylpy. Kun henget olivat kylpeneet, talonväki meni saunomaan ja jätti katetun ruokapöydän tupaan odottamaan henkiä, että he saivat rauhassa syödä. 

Suomalainen Kekri on siis monelta osin suomalainen yhdistelmä sadonkorjuujuhlia ja kuolleita ja henkiä kunnioittavia syksyn juhlia, kuten Halloween

(Kekristä kirjoittaessani olen käyttänyt lähteenä www.taivaannaula.org sivustoa, josta löytyy paljon mainiota tietoa suomalaisista perinteistä, mikäli olet kiinnostunut niistä.)

Jos pidit tästä postauksesta lue myös muista juhlista tästä linkistä.

Kommentit

Luetuimmat postaukset tässä kuussa

Tarot tiistai - Kelttiläinen risti

Pahan onnen tai kirouksen puhdistaminen kananmunan avulla

Rahaloitsu

Rakkausmagia: Keitetyn ruusun taika

Kuinka tehdä omat noitapurkit ja noitapullot

Kodin suojaaminen ja puhdistaminen

Kasvien kootut käyttötarkoitukset noidalle